Erfrecht

Erfrecht op internationaal gebied

 

Het erfrecht is duidelijk geregeld als je in Nederland woont en over de Nederlandse nationaliteit beschikt. Alles is stap voor stap uitgelegd in het wetboek. Natuurlijk komt het ook geregeld voor dat mensen emigreren naar een ander land. In dat geval wonen ze dus in het buitenland, maar beschikken ze nog wel over de Nederlandse nationaliteit. Hoe is het dan geregeld bij overlijden?

 

Wat we duidelijk zien is dat elk land weer andere regels hanteert als het gaat om het erfrecht. Dat is natuurlijk logisch: in elk land zijn er immers ook andere regels over de belasting, rechtsregels, etc. Dit kan zorgen voor hele ingewikkelde situaties. Meestal geldt dat als je een bepaalde binding hebt met een specifiek land (denk aan dezelfde nationaliteit of bezittingen daar), zal je ook onder het erfrecht vallen in dat land. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat u bezittingen heeft in een ander land (zoals een vakantiehuis) en bezittingen in Nederland. In dat geval zal er een ander erfrecht gelden over de bezittingen in het buitenland als dat er geldt over uw Nederlandse bezittingen. Vervelend genoeg komt het vaak voor dat het erfrecht uit beide landen elkaar tegenspreken.

 

In Nederland zijn er een paar regels die toegepast worden op buitenlanders die hier wonen en voor Nederlanders die geƫmigreerd zijn.

 

  • Zodra de banden van een persoon met een andere nationaliteit in Nederland veel sterker zijn, zal deze vallen onder het Nederlandse erfrecht. Hierbij kan u denken aan een Britse vrouw die haar geld op een Nederlandse bank heeft, getrouwd is met een Nederlandse man en zelfs werkt hier.
  • In Nederland geldt dat een persoon eerst minstens 5 jaar hier gewoond moet hebben voordat hij/zij val onder het Nederlandse erfrecht. Andersom geldt dit ook: als u meer dan 5 jaar in een ander land woont en hier alle vaste bindingen heeft, zal uw erfrecht onder de wetten van dat land gelden.

Conflicten oplossen bij het verdelen van de erfenis

 

Als voor uw dierbare het erfrecht van Nederland van toepassing is wordt er wel opeens veel duidelijk. De wetten zijn duidelijk en ook uw rechten zijn netjes omschreven. Toch kunnen er zich nog steeds problemen voordoen. Doordat het verdelen van de erfenis een hoop emoties met zich meebrengt, kan het voorkomen dat er conflicten en ruzies ontstaan tijdens het verdelen van de erfenis. Het kan ook gebeuren dat u het niet eens bent met de keuze van de executeur-testamentair. Misschien is deze helemaal niet geschikt voor deze taak. Een mediation inschakelen met erfgenamen is in dat geval een uitstekende oplossing. Iemand die onafhankelijk is zorgt vaak voor een hele andere kijk op de zaak. Mocht het nog niet goed lopen kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om de executeur te ontslaan met behulp van de kantonrechter.

 

Heeft u meer hulp nodig bij alles wat te maken heeft met het erfrecht? Neem dan contact op met ons team voor een vrijblijvend advies.